gidada-sorumluluk.jpg

Gıdada Sorumluluk

Gıda üreticisi olmaktan gelen sorumluluğumuzla dengeli beslenme ve beslenme-sağlık konularındaki bilimsel projeleri destekliyoruz.

Ana faaliyet alanımız olarak tanımladığımız gıda ve içecek konusunda bireylere karşı duyduğumuz sorumlulukla hareket ediyoruz. Gıda ve içecek şirketlerimizde, geniş seçenekler üreterek, bunları satın alınabilir kılarak, açık ve sorumlu bir iletişim yöneterek, dengeli beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi de teşvik eden bir yaklaşım izliyoruz. Artan dünya gıda ticaretinde de önemli payı bulunan Yıldız Holding şirketlerimizle beslenme konusunu sadece yerel düzeyde değil ‘uluslararası’ düzeyde ele alarak, gıda güvenliği konusundaki tedbirleri ve regülasyon anlamındaki bilimsel gelişmeleri izleyip uyguluyoruz. Ulusal kanunlar, sivil toplum örgütleri, akademi ve tedarikçiler ile ortaklık içinde ‘iyi uygulama’ teknikleri ve yasal gereklilikler kapsamında bilgi ve rehberlik sağlayarak zincirin her evresini gıda güvenliği çerçevesi içinde ele alıyoruz.

Trans Yağa Son

Dünyayla eş zamanlı olarak yenilediğimiz teknolojimizi tüketicilerin faydasına sunuyoruz. Trans yağ içermeyen yağların kullanımı, üretici sorumluluğumuzu ifade ediyor.

Bu sorumlulukla:

• 2009 yılından bu yana bisküvi, kek ve çikolata kategorilerimiz trans yağ içermiyor.
• %14 oranında trans yağ içeriğine sahip kızartmalık yağların 2004 yılından itibaren trans yağ içeriğini %1’in altına düşürdük.


Şeker ve Tuz Azaltımı

Ülker ve alt markalarına ait ürünlerimizden son 5 yılda yaklaşık 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz azaltımı yaptık.

• Unlu mamüller, içecek, süt ürünleri, sakız ve şekerleme ürünlerinde 14.023 ton şekeri ürünlerimizden çıkarttık.
• Reformülasyon çalışması yapılan gazlı içeceklerden yıllık 5.155 ton şeker azalttık.
• Unlu mamüller ve süt ürünlerinde son 5 yılda 449 ton tuz azalttık.
• Çikolata kategorisinde yer alan tüm ürünlerden trans yağ çıkarttık.
• Unlu mamüller ve süt ürünlerinden toplam 1.806 ton yağ çıkarttık.
• Ürünlerimizde toplam 275 ton daha az doymuş yağ kullandık.

Dengeli Beslenmeyi Teşvik

Özellikle gıda teknolojisinin sunduğu avantajlarla yeterli ve dengeli beslenmeyi destekleyecek ürünleri zenginleştiriyoruz. Bu doğrultuda;

• Yağ ve şeker oranı azaltılmış düşük kalorili ürün alternatifleri,
• Besin değeri zengin, lif oranı yüksek, tam tahıllı (mısır, buğday, yulaf, pirinç, arpa), düşük yağlı ve düşük kalorili ürünler,
• Kızartma yerine fırınlanmış düşük yağlı (yağı % 80 azaltılmış) atıştırmalık ürün alternatifleri üretiyoruz.

Sorumlu İletişim Prensiplerimiz

1.Etiket Saydamlığı (Label Literacy) Ürün çeşitliliğinin yanı sıra yine üretici sorumluluğumuz gereği tüketicilerimizin ürün konusunda bilgilenmelerini de kolaylaştırıyoruz. Tüm ürün etiketlerine okunabilir ve görülebilir “Beslenme Değer Tabloları” eklenmesi, beslenme değer tablolarının 100 gr. ve birim paket bazında düzenlenmesi tüketicimizin bilinçlenme sürecine katkı yapıyor. Ayrıca kalori açısından zengin kaplamalı ürünlerde birim paket gramajlarının 50 gr.’ın altında tutulması ve porsiyon alternatifleri yaratılması da tüketicimize seçim anında seçenek sunuyor. 

2.Sorumlu İletişim Kılavuzu Üretici sorumluluğumuz, yeterli ve dengeli beslenmeyi olanaklı kılacak, tüketicilerimize beslenme ihtiyaçlarına göre seçme şansı verecek ürün çeşitliliğini sağlamaktan geçiyor.

Yıldız Holding olarak “sorumlu beslenme” prensiplerini, “Sorumlu Beslenme İletişimi Kılavuzu” altında bir araya getirerek, Türkiye’de bu alanda kılavuz belirleyen ilk gıda şirketlerinden biri olduk.

Sorumlu Beslenme İletişimi Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız.



harvard3.jpg

SABRİ ÜLKER MERKEZİ

Yıldız Holding’in toplum sağlığının geleceğine yönelik hayata geçirdiği projeler kapsamında Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi 2015 yılında ismini almıştır. Prof. Dr. Hotamışlıgil liderliğinde genetik ve metabolik hastalıkların oluşmasını önlemek adına kurulan Sabri Ülker Merkezi hem Türkiye’den hem dünyadan bilim adamlarına ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra Merkez dünyanın en önde gelen bilim insanları ile genç kuşak araştırmacıları bir araya getirmek ve en yeni bilimsel gelişmeler hakkında fikir alışverişi ve işbirliği olanakları yaratmak için İstanbul ve Boston’da dönüşümlü üst düzey sempozyumlar düzenliyor.

Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu adı altında düzenlenen sempozyum serisinin ikincisi 29-30 Mayıs 2018 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde, Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde yapıldı.

Aralarında Nobel Bilim Ödülü sahibi konuşmacıların yer aldığı Sempozyumda, kronik hastalıklarla mücadelede son dönem çalışmalar paylaşıldı.

Sabri Ülker Merkezi’nin çalışmalarında; yediğimiz besinlerin hücrelerimizde nasıl kullanıldığından, hastalıklar arasındaki ilişkisine kadar pek çok konuda araştırma yapılıyor.

Şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve beraberinde ortaya çıkan rahatsızlıkların önlenme ve tedavisine yönelik uygulamalardaki son gelişmelere yer veriliyor.  Merkezde yapılan araştırmalar, bilim dünyasının prestijli yayınlarından Nature Medicine, Cell Metabolism ve Science gibi dergilerde yayınlanmaya devam ediyor.   

Sabri Ülker Merkezi’nin tüm iletişim çalışmaları Sabri Ülker Vakfı tarafından yürütülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın:

http://sabriulkerfoundation.org/TR/