gidada-sorumluluk.jpg

Gıdada Sorumluluk

Gıda üreticisi olmaktan gelen sorumluluğumuzla dengeli beslenme ve beslenme-sağlık konularındaki bilimsel projeleri destekliyoruz.

Ana faaliyet alanımız olarak tanımladığımız gıda ve içecek konusunda bireylere karşı duyduğumuz sorumlulukla hareket ediyoruz. Gıda ve içecek şirketlerimizde, geniş seçenekler üreterek, bunları satın alınabilir kılarak, açık ve sorumlu bir iletişim yöneterek, dengeli beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi de teşvik eden bir yaklaşım izliyoruz. Artan dünya gıda ticaretinde de önemli payı bulunan Yıldız Holding şirketlerimizle beslenme konusunu sadece yerel düzeyde değil ‘uluslararası’ düzeyde ele alarak, gıda güvenliği konusundaki tedbirleri ve regülasyon anlamındaki bilimsel gelişmeleri izleyip uyguluyoruz. Ulusal kanunlar, sivil toplum örgütleri, akademi ve tedarikçiler ile ortaklık içinde ‘iyi uygulama’ teknikleri ve yasal gereklilikler kapsamında bilgi ve rehberlik sağlayarak zincirin her evresini gıda güvenliği çerçevesi içinde ele alıyoruz.

Trans Yağa Son

Dünyayla eş zamanlı olarak yenilediğimiz teknolojimizi tüketicilerin faydasına sunuyoruz. Trans yağ içermeyen yağların kullanımı, üretici sorumluluğumuzu ifade ediyor.

Bu sorumlulukla:

• 2009 yılından bu yana bisküvi, kek ve çikolata kategorilerimiz trans yağ içermiyor.
• %14 oranında trans yağ içeriğine sahip kızartmalık yağların 2004 yılından itibaren trans yağ içeriğini %1’in altına düşürdük.


Şeker ve Tuz Azaltımı

Ülker ve alt markalarına ait ürünlerimizden son 5 yılda yaklaşık 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz azaltımı yaptık.

• Unlu mamüller, içecek, süt ürünleri, sakız ve şekerleme ürünlerinde 14.023 ton şekeri ürünlerimizden çıkarttık.
• Reformülasyon çalışması yapılan gazlı içeceklerden yıllık 5.155 ton şeker azalttık.
• Unlu mamüller ve süt ürünlerinde son 5 yılda 449 ton tuz azalttık.
• Çikolata kategorisinde yer alan tüm ürünlerden trans yağ çıkarttık.
• Unlu mamüller ve süt ürünlerinden toplam 1.806 ton yağ çıkarttık.
• Ürünlerimizde toplam 275 ton daha az doymuş yağ kullandık.

Dengeli Beslenmeyi Teşvik

Özellikle gıda teknolojisinin sunduğu avantajlarla yeterli ve dengeli beslenmeyi destekleyecek ürünleri zenginleştiriyoruz. Bu doğrultuda;

• Yağ ve şeker oranı azaltılmış düşük kalorili ürün alternatifleri,
• Besin değeri zengin, lif oranı yüksek, tam tahıllı (mısır, buğday, yulaf, pirinç, arpa), düşük yağlı ve düşük kalorili ürünler,
• Kızartma yerine fırınlanmış düşük yağlı (yağı % 80 azaltılmış) atıştırmalık ürün alternatifleri üretiyoruz.

Sorumlu İletişim Prensiplerimiz

1.Etiket Saydamlığı (Label Literacy) Ürün çeşitliliğinin yanı sıra yine üretici sorumluluğumuz gereği tüketicilerimizin ürün konusunda bilgilenmelerini de kolaylaştırıyoruz. Tüm ürün etiketlerine okunabilir ve görülebilir “Beslenme Değer Tabloları” eklenmesi, beslenme değer tablolarının 100 gr. ve birim paket bazında düzenlenmesi tüketicimizin bilinçlenme sürecine katkı yapıyor. Ayrıca kalori açısından zengin kaplamalı ürünlerde birim paket gramajlarının 50 gr.’ın altında tutulması ve porsiyon alternatifleri yaratılması da tüketicimize seçim anında seçenek sunuyor. 

2.Sorumlu İletişim Kılavuzu Üretici sorumluluğumuz, yeterli ve dengeli beslenmeyi olanaklı kılacak, tüketicilerimize beslenme ihtiyaçlarına göre seçme şansı verecek ürün çeşitliliğini sağlamaktan geçiyor.

Yıldız Holding olarak “sorumlu beslenme” prensiplerini, “Sorumlu Beslenme İletişimi Kılavuzu” altında bir araya getirerek, Türkiye’de bu alanda kılavuz belirleyen ilk gıda şirketlerinden biri olduk.

Sorumlu Beslenme İletişimi Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız.



harvard3.jpg

SABRİ ÜLKER MERKEZİ

Dünyanın en köklü ve saygın bilim akademilerinden biri olan Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi (Harvard School of Public Health) ile yaptığımız işbirliği sonucunda kapılarını açan Sabri Ülker Merkezi’nde toplum sağlığının geleceği için çok önemli çalışmalara imza atılıyor olacak.

Yıldız Holding olarak gerçekleştirdiğimiz 24 milyon dolarlık bağış paralelinde fakültenin şu anda aktif şekilde çalışmakta olan Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi (Sabri Ülker Center) olarak anılacak.

Başkanlığını dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü merkez,Sabri Ülker Merkezi
Sabri Ülker Merkezi
bu bağışla birlikte özellikle kronik hastalıkların oluşmasını önlemek adına hem Türkiye’den hem dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Sabri Ülker Merkezi’nde, araştırmalar ve uygulama yöntemlerinin yanı sıra, disiplinler arası çalışmalar ve teknoloji platformlarının geliştirilmesi de hedefler proje kapsamında yer alıyor. Sabri Ülker Merkezi ile Türkiye’den öğrenci ve araştırmacıların yanı sıra, tüm dünyadan da bilim insanlarına eğitim ve deneyim kazandıracak programlar da hayata geçiriliyor olacak.

Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü “Bilimsel Bienal” projesi de yer alıyor. Bilimsel Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkânlarla çalışmalar yapmasını mümkün kılacak.


Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi (Harvard School of Public Health) 1913’te Massachusetts Institute Of Technology (MIT) – Harvard ortaklığında, Amerika’nın ilk profesyonel halk sağlığı eğitim merkezi olarak kuruldu, 1922 yılında MIT’den ayrılarak çalışmalarına devam etti.

Farklı disiplin ve alanlardan dünya çapında 400 öğretim görevlisi bugün Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nde sağlıklı bir gelecek için insan hayatını daha güvenli ve daha dirençli kılmak için çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden 1000, dünyanın farklı ülkelerinden 62 kişi; fizisyen, sağlık görevlisi, hemşire, avukat, istatistik görevlisi gibi farklı alanları temsil ederek HSPH bünyesinde faaliyet göstermekte.


HSPH’deki Departmanlar

  • Bioistatistik
  • Çevre Sağlığı
  • Salgın Hastalıklar
  • Genetik ve Karmaşık Hastalıklar
  • Küresel Sağlık ve Nüfus
  • Sağlık Politikası ve Yönetimi
  • Bağışıklık ve Bulaşıcı Hastalıklar
  • Beslenme
  • Sosyal ve Davranışsal Bilimler

 

Fakültenin kilometre taşları

  •  Sinir bulundurmayan bir dokuda çocuk felci virüsü üreterek, çocuk felci aşısının bulunmasına ön ayak oldular. Bu buluş onlara Nobel Ödülü’nü getirdi.
  • Milyonlarca çocuğun, ishal bazlı hastalıkların tetiklediği dehidrasyon yüzünden ölmesini engelleyerek onların hayatını kurtaran oral rehidrasyon terapisini geliştirdiler.
  • Pasif içiciliğin sağlığı tehdit ettiğini kanıtladılar ve dumansız iş ve kamu alanlarının oluşmasını sağladılar.
  • HIV’nin kan yoluyla bulaşabildiğini keşfettiler. Verimli bir görüntüleme ile verilen kanın korunmasına imkan sağladılar.
  • Lyme hastalığını bulaştıran keneyi keşfettiler.
  • Her yağ türü vücuda zararlı olmasa da trans yağların tehlikeli olduğunu kanıtladılar.
  • Güvenli ameliyat kontrol listesini ortaya koydular ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışarak hastanelerde kullanımını yaygınlaştırdılar. Bu sayede binlerce insanın medikal hatalardan dolayı ölmesini ya da sakat kalmasını engellediler.

 

Sayılarla Hotamışlıgil Laboratuvarı

  • Çalışan sayısı: 27
  • Bunların 9’u araştırma görevlisi, bilim insanı, öğretim üyesi ve yöneticilerden oluşuyor.
  • 12’si doktorasını tamamlamış iş arkadaşları
  • 3’ü yüksek lisans öğrencisi
  • 3’ü de araştırma asistanı
  • Görev alan Türk üye sayısı: 7
  • Laboratuvar tarihinde görev alan toplam insan sayısı: 84
  • Laboratuvar tarihinde görev alan toplam Türk sayısı: 19
  • An itibariyle üzerinde çalışılan proje sayısı: 10
  • Laboratuvarın açılışından bugüne Gökhan Hotamışlıgil tarafından yayımlanan bilimsel yazı sayısı: 111 orijinal makale, 37 adet kitap, bölüm ve eleştiri

 

Sabri Ülker Merkezi web sitesine ulaşmak için tıklayınız.